Kinderwens ondanks ziekte van de voortplantingsorganen

  • Zwanger met een cyste of polycysteus ovariumsyndroom

Een eenvoudige cyste op de eierstok is zelden de oorzaak van aanhoudende onvruchtbaarheid. Aan de andere kant is het problematischer als er sprake is van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Deze complexe hormonale stoornis creëert verschillende, met vocht gevulde holtes, in de eierstokken en er vindt geen ovulatie plaats. Voor vrouwen die kinderen willen, schrijven artsen meestal de werkzame stof clomifeen voor, die in twee derde van de gevallen een eisprong veroorzaakt. Behandelingen met hormooninjecties vergroten ook de kans op zwangerschap ondanks PCOS. Symptomen van de hormonale stoornis PCOS kunnen menstruatiecyclusstoornissen (zeldzame of onregelmatige bloedingen), vette huid, haaruitval en toegenomen lichaamsbeharing zijn. Een ander gevolg van PCOS kan verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid zijn - voor vrouwen die zwanger willen worden, kan therapie gericht op het stimuleren van de eisprong de kans op zwanger worden vergroten. Omgevingsinvloeden en erfelijke factoren zijn vermoedelijk de oorzaken van PCOS. Obesitas wordt ook geassocieerd met PCOS - daarom zijn gezonde voeding en lichaamsbeweging ook hier onderdeel van de therapie.

  • Zwanger worden met endometriose

Bij endometriose groeit het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder in de buik. Dit leidt vaak tot hevige pijn tijdens de menstruatie en - afhankelijk van de ernst en locatie van de endometriose - tot onvruchtbaarheid. Chirurgische verwijdering van het weefsel helpt vaak bij vrouwen die een kinderwens hebben - vooral als de ziekte vroeg wordt ontdekt. Hoewel het "verdwaalde" slijmvlies teruggroeit, heb je een tijdvenster waarin je een betere kans op conceptie hebt.

  • Zwanger worden na conisatie

Bij een conisatie verwijdert de gynaecoloog operatief een kegelvormig stukje weefsel uit de baarmoederhals. De meest voorkomende reden voor de procedure zijn veranderde weefselstructuren die wijzen op de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Voor vrouwen met een kinderwens, wordt gekozen voor een platte kegel om zoveel mogelijk weefsel te behouden.

Een gezonde zwangerschap is mogelijk na een conisatie, maar de patiënte moet dan zeer goed worden opgevolgd door een arts. Door de veranderde en verkorte baarmoederhals komen vroeggeboorten vaker voor of wordt het geboorteproces vertraagd door littekenvorming op de baarmoederhals.