10 Dingen die je moet weten over vitamine C
Switch Language

10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER VITAMINE C

Het hoofdingrediënt van RedoxVita by Supradyn is vitamine C, maar weet je waar het voor dient?

Vitamine C of ascorbinezuur is het hoofdingrediënt in de RedoxVita formules en wordt ook in bepaalde voedingsmiddelen aangetroffen. Hier zijn 10 dingen die je moet weten over deze essentiële vitamine.

1. IN WATER OPLOSBAAR

Vitamine C is opblosbaar in water, wat betekent dat overtollige hoeveelheden van deze vitamine het lichaam verlaten via de urine, dus we hebben er een constante aanvoer van nodig. Dit moeten we via onze dagelijkse voeding binnenkrijgen, omdat het lichaam het niet zelf kan produceren en ook niet kan opslaan.

2. VITAMINE C IN VOEDINGSMIDDELEN

Er zijn tal van voedingsmiddelen die een goede bron van vitamine C zijn als ze regelmatig worden gegeten. Je kan kiezen uit verschillende soorten fruit, waaronder citrusvruchten (sinaasappels, citroenen en mandarijnen), kiwi, guave, aardbeien, meloen en tomaten. Je kunt vitamine C ook krijgen via broccoli, rode of groene paprika's en peterselie.

Het vitamine C-gehalte in deze voedingsmiddelen kan echter afnemen als ze gedurende lange tijd worden gekookt of bewaard, en daarom is het het beste om ze zo vers mogelijk en, indien mogelijk, ongekookt te eten.

3. IJZEROPNAME

Vitamine C helpt ons om het ijzer in onze voeding beter op te nemen.

4. ANTIOXIDANT

Het werkt als een antioxidant en beschermt onze cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die worden gevormd wanneer het lichaam voedsel in energie omzet. Andere vrije radicalen waaraan we worden blootgesteld, zijn afkomstig van de omgeving rondom ons en bevatten vervuiling, ultraviolette straling en sigarettenrook.

5. PRODUCTIE VAN COLLAGEEN

Ons lichaam heeft vitamine C nodig om collageen te produceren, wat onmisbaar is bij het genezen van wonden en het helpen groeien en herstellen van weefsel door het hele lichaam (in de pezen, ligamenten, bloedvaten en kraakbeen), evenals voor de normale werking van botten.

6. ONTSTEKING

Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine C kan helpen de niveaus van C-reactief proteïne te verlagen, wat een belangrijke indicator is voor ontsteking door bacteriële infecties of door schimmel, diabetes, lupus, reumatoïde artritis en osteomyelitis, onder andere.

7. CARDIOVASCULAIRE ZIEKTE

Het innemen van voldoende vitamine C kan het risico op hart- en vaatziekten en hypertensie helpen verminderen, omdat het bijdraagt tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

8. GEZONDHEID VAN DE OGEN

Onderzoek suggereert dat vitamine C, in combinatie met andere voedingsstoffen (zink, vitamine E en bètacaroteen), leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en verlies van gezichtsvermogen kan vertragen en het risico op cataract kan verminderen.

9. HET IMMUUNSYSTEEN  

Het helpt het immuunsysteem goed te functioneren om het lichaam te beschermen tegen ziekten zoals verkoudheid, wat resulteert in mildere, kortstondige symptomen.

10. RISICOGROEPEN 

De mensen die het meest waarschijnlijk een vitamine C-tekort ontwikkelen, zijn:

  • Gewone en sociale rokers
  • Mensen met een slecht voedingspatroon met weinig fruit en groenten
  • Mensen met aandoeningen zoals malabsorptie (onvoldoende opname van voedingsstoffen), coeliakie, bepaalde soorten kanker en nieraandoeningen

Zoals je kan zien, heeft vitamine C invloed op veel belangrijke lichaamsfuncties, daarom moeten we heel voorzichtig zijn om de hoeveelheid binnen te krijgen die nodig is om aan onze dagelijkse behoeften te voldoen. 

ONTDEK HET GAMMA

RedoxVita Vitamine C

RedoxVita® Vitamine C

Elke dag opnieuw wordt je lichaam blootgesteld aan externe factoren. Je kan je natuurlijke weerstand verhogen door je immuunsysteem te versterken. RedoxVita ondersteunt de natuurlijke weerstand van je lichaam dankzij een hoge dosering van 1g aan vitamine C.

RedoxVita Double Action Bruistabletten

RedoxVita® Double Action Bruistabletten

RedoxVita Double Action werd speciaal ontwikkeld om de natuurlijke weerstand* van je lichaam te ondersteunen tijdens bv. griep of een verkoudheid dankzij zijn combinatie van een hoge dosering Vitamine C (1g) en Zink (10 mg).