Zo kan je de bevruchting ondersteunen

Tips voor een succesvolle bevruchting: 

 • Regelmatig geslachtsgemeenschap (elke 2-3 dagen)
 • Gebruik het tijdvenster rond de eisprong (midden cyclus) 
 • Bepaal je vruchtbare dagen (bijvoorbeeld met de temperatuurmethode)
 • Kies voor bepaalde standjes die bevorderlijk zijn voor de bevruchting (bvb. de missionarishouding, doggyhouding, op de zijkant, met debenen in de lucht)
 • Eet bewust, gezond en gebalanceerd
 • Ontspan en verminder stress

Frequentie: Hoe vaak moet ik geslachtsgemeenschap hebben?

Als koppels een kind willen, hebben ze meestal heel vaak geslachtsgemeenschap om de kans op zwangerschap te vergroten. Maar hoe nuttig is frequente geslachtsgemeenschap wanneer u probeert kinderen te krijgen? Moet je elke dag seks hebben?

Kinderwens: heb ik elke dag geslachtsgemeenschap nodig?

Er zijn verschillende meningen over “het beste systeem” voor het krijgen van een baby. Sommige experts vertrouwen op een nauwkeurige planning en raden aan om alleen op bepaalde dagen voor en na de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben, zodat de kwaliteit van het sperma zo hoog mogelijk blijft.

Anderen adviseren om regelmatig seks te hebben om snel zwanger te worden. Elke dag geslachtsgemeenschap hebben is echter contraproductief, omdat het snel tot stress en spanning kan leiden. Want seks als verplicht programma is vermoeiend en zorgt uiteindelijk voor meer frustratie dan plezier. Daarnaast heeft je partner tijd nodig zodat zijn spermadepot weer vol kan lopen.

Minder is vaak meer

Over het algemeen is regelmatige geslachtsgemeenschap de beste manier om zo snel mogelijk zwanger te worden als je kinderen wilt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kinsey Institute van de Indiana University. De wetenschappers onderzochten of en hoe vaak seks het immuunsysteem van de vrouw aantast. Volgens onderzoeksleider Tierny Lorenz weert het vrouwelijke immuunsysteem normaal gesproken indringers zoals potentiële ziekteverwekkers af. Dit kan ook het mannelijke sperma omvatten. Als vrouwen die graag kinderen willen hebben, echter om de tweede of derde dag geslachtsgemeenschap hebben, raakt het immuunsysteem gewend aan de zaadcellen. Hierdoor hebben ze een betere kans om de baarmoeder binnen te dringen en een eicel te bevruchten.

Wanneer moet ik geslachtsgemeenschap hebben?

Wanneer je geslachtsgemeenschap hebt is ook bepalend voor de kinderwens. Want in de maandelijkse cyclus zijn er maar een paar vruchtbare dagen. Over het algemeen wordt de tijd rond de eisprong beschouwd als de beste tijd om zwanger te worden. De eicel zelf is slechts 12 tot 24 uur in staat tot bevruchting. Mannelijk sperma daarentegen kan drie tot vijf dagen in de baarmoeder overleven. Daarom is frequente geslachtsgemeenschap voor en tijdens de eisprong bijzonder effectief. Er zijn nu rekenmachines en tabellen waarmee je de vruchtbare dagen kunt bepalen. De berekeningen zijn relatief nauwkeurig en ondersteunen de planning van stellen die kinderen willen hebben. Hoe vaak je gedurende deze tijd geslachtsgemeenschap hebt, ligt volledig bij jou.

"Over het algemeen wordt de tijd rond de eisprong beschouwd als de beste tijd om zwanger te worden."

Intensiteit: goede seks ondersteunt de bevruchting

Belangrijker dan de frequentie en de timing is echter de intensiteit van de geslachtsgemeenschap. Zet daarom de wetenschappelijke aspecten en adviezen aan de kant tijdens het liefdespel en geniet vooral van deze intieme tijd voor twee.

Tijd voor tederheid in plaats van seks volgens plan

Bovenal is het belangrijk dat beiden de zaak zo ontspannen mogelijk en zonder druk benaderen. Want te hoge verwachtingen leiden tot stress en ongemak en kunnen ervoor zorgen dat uw kinderwens niet wordt vervuld. Hoe vaak en wanneer je geslachtsgemeenschap hebt, is in principe van ondergeschikt belang. Het belangrijkste is dat jij en je partner regelmatig tijd voor elkaar hebben. Om te knuffelen, verliefd te zijn en plannen te maken. Vaak samen op stap, genieten van de frisse lucht of reizen.

Het orgasme van de vrouw bevordert de bevruchting

Het vrouwelijk orgasme heeft ook een positief effect op de bevruchting van de eicel. Dat concludeert gynaecoloog en reproductieve geneeskunde specialist Johannes Huber uit Wenen. Hierdoor komt er tijdens het orgasme een grote hoeveelheid van de stof oxytocine vrij. Dit zorgt ervoor dat de baarmoederspieren samentrekken. Als de man tegelijkertijd klaarkomt, maken de weeën het voor de zaadcellen gemakkelijker om de eicel te bereiken. Het orgasme van een vrouw kan ook spontaan een eisprong veroorzaken als geslachtsgemeenschap plaatsvindt op de vruchtbare dagen. Dit kan de zwangerschap verder bevorderen.

Welke houding is optimaal als je kinderen wilt?

De beste houding om zwanger te worden is een houding waarin het sperma zo ver mogelijk in de baarmoeder wordt gebracht. Dit omvat vooral:

 • Missionarispositie
 • Op z'n hondjes
 • Seks op de zijkant

Over het algemeen is een positie waarin het sperma de wetten van de zwaartekracht kan volgen geschikt om zwanger te worden. Ofwel posities waarin de man boven op de vrouw ligt en/of waarin zijn lid diep kan doordringen. Zittende of staande seks werkt de zwaartekracht tegen en is daarom eerder ongeschikt voor vrouwen die zwanger willen worden. De positie moet ook comfortabel en plezierig zijn voor beide partners. Dit is het belangrijkst voor gezinsplanning tijdens geslachtsgemeenschap.

Verdere tips en maatregelen als je kinderen wilt

Hoe en hoe vaak je geslachtsgemeenschap hebt, vormt een belangrijke basis voor een vroege zwangerschap. Een bezoek aan de gynaecoloog is ook aan te raden als je zwanger wilt worden. De gynaecoloog zal een onderzoek doen om te bepalen of je fysiek fit en klaar bent voor een zwangerschap. Ook kan hij of zij aan de hand van een bloedonderzoek bekijken of je mogelijk voedingssupplementen nodig hebt, zoals vitamines, mineralen, foliumzuur of ijzer. Van nu af aan is een bewuste voeding dan ook belangrijk voor jou en je partner. Zo zorg je voor optimale omstandigheden zodat er een gezonde baby in je buik kan groeien. Voor je partner zorgt een uitgebalanceerde voeding met veel vitamines en mineralen voor sperma van hoge kwaliteit. Er zijn ook andere maatregelen voor mannen die kinderen willen hebben om het proces positief te beïnvloeden. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Zich onthouden van nicotine en alcohol
 • Regelmatig sporten
 • Gerichte stressverlichting
 • Liefdevolle steun van de partner