Methoden om je vruchtbaarheidsvenster te bepalen

1. De temperatuurmethode:

De temperatuurmethode is gebaseerd op het feit dat de lichaamstemperatuur van de vrouw kort na de eisprong ongeveer 0,5 graad stijgt en pas weer daalt tijdens de menstruatie. Dit komt door het hormoon progesteron. Hoewel het pas achteraf kan worden vastgesteld wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden, kun je een heel precies beeld krijgen van je cyclus door regelmatig over een aantal maanden te meten. Zo kun je van tevoren je vruchtbare dagen berekenen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om elke ochtend je basale temperatuur te meten, d.w.z. de temperatuur direct na het wakker worden. Noteer de gemeten waarden op een grafiekblad, je kan hiervoor een vruchtbaarheidskalender downloaden via het internet of gebruikmaken van een applicatie op je smartphone.

Aangezien de temperatuurschommeling slechts 0,5 graad is en meetfouten gemakkelijk gemaakt kunnen worden, dien je de basale temperatuur altijd af te lezen met dezelfde thermometer en op dezelfde plaats, bijvoorbeeld de mond. Metingen onder de arm zijn te onnauwkeurig en daarom niet geschikt. Houd er ook rekening mee dat ziekte, slaapgebrek, alcoholgebruik en reizen de waarden kunnen beïnvloeden.

2. Het baarmoederhalsslijm geeft informatie over de vruchtbare dagen

Een andere methode die je kan helpen je vruchtbare dagen te bepalen, is door het baarmoederhalsslijm te observeren, het slijm in de baarmoederhals. Op dagen dat je nog niet klaar bent om zwanger te worden, is dit slijm troebel en dik. Het sluit de baarmoederhals af, zodat sperma niet kan binnendringen. Op de vruchtbare dagen verandert echter de textuur van het baarmoederhalsslijm. Je kunt dit zien aan je normale afscheiding: het wordt helder, vloeibaarder en "spinbaar", dat wil zeggen, het trekt draden tussen duim en wijsvinger, vergelijkbaar met rauw eiwit. In deze toestand kan het sperma van de man er doorheen gaan. Het baarmoederhalsslijm beschermt het sperma zelfs tegen het zure vaginale milieu en verlengt zo de levensduur van de spermacellen. Na de eisprong zorgt het progesteron ervoor dat het slijm weer stroperig en ondoordringbaar wordt: het vruchtbaarheidsvenster is gesloten.

Om je vruchtbare dagen betrouwbaar te kunnen bepalen, moet je de temperatuur en de baarmoederhalsslijmmethode combineren.

Er zijn vrouwen die het tijdstip van de eisprong fysiek kunnen voelen. Rond de 14e dag van je cyclus ervaar je een trekkende pijn die "middenpijn" of intermenstruele pijn wordt genoemd. Dit moet je ook in je vruchtbaarheidskalender invullen, want hoe nauwkeuriger je je vruchtbare dagen kunt bepalen, hoe groter je kans om snel zwanger te worden.