5 TIPS OM JE WEERSTAND TE ONDERSTEUNEN

Onze weerstand beschermt ons constant tegen infecties en ziekten; onze levensgewoonten kunnen de versterking maar ook de verzwakking ervan enorm beïnvloeden in de dagelijkse strijd tegen bacteriën, virussen en andere stoffen die een gevaar kunnen vormen voor onze gezondheid.

Hoewel we onze levensstijl niet vaak associëren met een afname van onze weerstand, kunnen onze eetgewoonten, blootstelling aan stress, fysieke activiteit en zelfs milieuvervuiling het risico op ziekte beïnvloeden. Hier zijn enkele tips over hoe het veranderen van je levensstijl je weerstand kan vergroten:

1. ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP VAN GOEDE KWALITEIT

De meeste volwassenen hebben elke nacht 7 tot 9 uur ononderbroken slaap nodig om een goede gezondheid te behouden. Onvoldoende slaap of een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met een zwakker immuunsysteem of een verminderde productie van witte bloedcellen die vreemde indringers zoals virussen en bacteriën vernietigen, wat onze gezondheid kan schaden. Slaapgebrek maakt mensen ook vatbaarder voor verkoudheid en griep, dus geef je lichaam voldoende rust.

2. VERMINDER STRESS EN ZORGEN

Langdurige blootstelling aan intense stress kan het immuunsysteem aantasten; bij mensen die te veel werken en in stressvolle situaties leven, neemt het vermogen van het immuunsysteem om ziekten te bestrijden af. Stress stimuleert de productie van het hormoon cortisol dat de T-celfunctie verstoort in de strijd tegen infecties. 

Wist je trouwens dat wetenschappers hebben ontdekt dat lachen helpt om stresshormonen te verminderen en de productie van immuuncellen te verhogen?

3. EET GEVARIEERD

Onze darmen bevatten biljoenen microben, die een sleutelrol spelen in het immuunsysteem, zoals het stimuleren van de aanmaak van T-cellen die de immuunrespons ondersteunen en auto-immuunziekten voorkomen. Een dieet met weinig vet, veel vezels, fruit en groenten helpt het aantal goede bacteriën te verhogen. Tijdens de wintermaanden is de beschikbaarheid van seizoensfruit en -groenten kleiner en kan je dus minder vitamines en mineralen opnemen via deze weg. Je kan tijdens dergelijke periodes je voeding aanvullen met een voedingssupplement** zoals RedoxVita by Supradyn om de natuurlijke weerstand te ondersteunen*.

4. VERMIJD ROKEN EN OVERMATIG ALCOHOLGEBRUIK

Rokers zijn vatbaarder voor infecties zoals longontsteking en griep dan niet-rokers, wat mogelijk te wijten is aan de inname van nicotine, waardoor het vermogen van witte bloedcellen om ziekteverwekkers te doden wordt verminderd. Rokers hebben ook minder goede bacteriën in hun lichaam en meer bacteriën die huid- en mondziekten veroorzaken. Aan de andere kant blijkt dat overmatige alcoholinname het vermogen van macrofagen om bacteriën te bestrijden vermindert.  

5. BEWEEG REGELMATIG

Lichamelijke activiteit heeft een positief effect op een aantal functies in ons lichaam, waaronder het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging het risico op infecties van de bovenste luchtwegen, waaronder verkoudheid, vermindert.

*Vitamine C en Zink ondersteunen de natuurlijke weerstand.