Kinderen en zwangerschap: bepaal je vruchtbare dagen

"De vruchtbare dagen zijn de periode van ongeveer 3-5 dagen vóór en 12-24 uur na de eisprong (ovulatie), waarbij de kans op zwangerschap het grootst is op de dag van de eisprong, die meestal plaatsvindt in het midden van de cyclus van een vrouw. Methoden, zoals de temperatuurmethode of het baarmoederhalsslijm, geven preciezere informatie over de vruchtbare dagen. Als er tijdens de vruchtbare dagen geen bevruchting plaatsvindt, wordt de eicel verdreven door de menstruatie en begint een nieuwe cyclus. "

De vruchtbare dagen van vrouwen - dit moet je weten

Een vrouw heeft per maand maximaal zes dagen de tijd om zwanger te worden. Dus de kans om zwanger te worden is niet zo groot als velen denken. In feite is het ongeveer 20 tot 30% per cyclus en het hangt af van de leeftijd en gezondheid   van het paar. 

Vrouwen die een baby willen, kunnen hun kansen om zwanger te worden vergroten door specifiek op hun vruchtbare dagen seks te hebben met hun partner. Om dit te doen, moet je echter je cyclus goed kennen, omdat deze van vrouw tot vrouw verschilt: deze duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren tussen 21 en 35 dagen.

Ovulatie en menstruatie: de vrouwelijke cyclus

De cyclus van een vrouw begint op de eerste dag van haar menstruatie, d.w.z. met het bloeden van het baarmoederslijmvlies dat in de vorige cyclus is opgebouwd. Tegelijkertijd rijpt in een van de twee eierstokken een eicel, die is omgeven door een eiblaasje (follikel). Ongeveer in het midden van de cyclus - 14 dagen voor de volgende menstruatie - vindt de eisprong plaats: de rijpe eicel, die in staat is tot bevruchting, komt los en migreert vervolgens door de eileider naar de baarmoeder. Vanaf dit punt zijn er ongeveer 12 tot maximaal 24 uur waarin de eicel bevrucht kan worden.

De overgebleven follikel wordt het corpus luteum en produceert het hormoon progesteron, dat het baarmoederslijmvlies stimuleert om te groeien en het voorbereidt op de implantatie van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, daalt de progesteronspiegel weer. De bekleding van de baarmoeder en de eicel worden verdreven als de menstruatie begint en een nieuwe cyclus start.

Bij bevruchting daarentegen deelt de eicel zich en nestelt zich in het baarmoederslijmvlies rond de zesde dag nadat deze is versmolten met de zaadcel. Een nieuw leven is begonnen.

Vruchtbare dagen van de vrouw

Het feit dat een eicel pas ongeveer 12 tot 24 uur na de eisprong kan worden bevrucht, betekent niet dat geslachtsgemeenschap alleen in deze periode tot zwangerschap zal leiden.

"Vrouwen kunnen ook zwanger worden als ze vijf dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap hebben gehad."

Sterker nog, sperma overleeft drie tot maximaal vijf dagen in het vrouwelijk lichaam. Vrouwen kunnen ook zwanger worden als ze vijf dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap hebben gehad. Samen met de dag van de eisprong resulteert dit in een vruchtbaarheidsvenster van zes dagen, waarbij de dag van de eisprong de meest vruchtbare dag is. Dus als jij en je partner van plan zijn om een kind te krijgen, moet je weten in welke fase van de cyclus je je bevindt. Er zijn verschillende methoden om dit te bepalen, ontdek ze hier.