Zwanger ondanks beperkingen: manieren om het gewenste kind te krijgen

Zwanger na een operatie aan de buik? Ziektes, misvormingen en andere beperkingen kunnen de weg naar het ouderschap bemoeilijken. Maar soms is zwangerschap toch nog mogelijk. Er zijn lichamelijke beperkingen die een bevruchting en een vlotte zwangerschap in de weg staan. Het goede nieuws is echter: met de juiste geneesmethode kunnen veel van deze complicaties met succes worden behandeld.

  • Zwanger worden met één eierstok

Veel vrouwen die hun eierstokken hebben laten verwijderen - bijvoorbeeld vanwege cysten, een tumor of een ovariumzwangerschap - zijn bang dat ze minder kans hebben om zwanger te worden. Dit geldt echter alleen in individuele gevallen. De eierstokken "concurreren" met elkaar om te zien welke eierstok een bevruchte eicel op weg door de eileider kan sturen. Als een eierstok wegvalt, neemt de kans van de resterende eierstok toe. Bij sommige vrouwen zijn beide eierstokken echter niet even actief. Als de tragere eierstok in het lichaam is gebleven, kunnen cycli zonder ovulatie optreden.

  • Zwanger worden met één eileider

Zwanger worden met slechts één eileider is relatief eenvoudig - zolang de bijbehorende eierstok bevruchtbare eieren produceert. Er zijn zelfs gevallen waarin de gezonde eileider niet alleen de eitjes van zijn eigen eierstok opvangt, maar deze letterlijk 'rondzwaait' om ook de eitjes van de andere eierstok op te kunnen nemen. Omgekeerd is een zwangerschap zonder eileiders niet mogelijk, ook niet als beide eierstokken nog actief zijn. In dit geval kan de kinderwens wel worden vervuld door kunstmatige inseminatie.