6 tips om succesvol zwanger te worden

Tip 1: Ondersteun je lichaam met speciale micronutriëntencomplexen

Een vitaminepreparaat met foliumzuur is een goede aanvulling op je voeding als je een kinderwens hebt, er is namelijk aangetoond dat foliumzuur de kans op misvormingen zoals een open ruggetje (spina bifida) bij baby’s vermindert*. De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is met een voedingssupplement. Het is het beste om dit supplement minstens een maand te nemen voordat je actief probeert zwanger te worden en stopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Hierdoor bouwt zich in de weken die volgen voordat je onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt, een voldoende hoog foliumzuurgehalte op in jouw bloed.

Wist je dat zink de vruchtbaarheid ondersteunt? Zink heeft een rol bij de celdeling en ondersteunt daardoor ook de ontwikkeling van een vruchtbare eicel. Supradyn Prenatal bevat 400 μg foliumzuur en 10 mg zink evenals andere belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen.

*Foliumzuursuppletie verhoogt de foliumzuurstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder verhoogt het risico op het ontwikkelen van neurale buisdefecten bij de ontwikkelende foetus.

Tip 2: stop met roken

Als jij of jouw partner rookt, kan dit de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, samen met andere gezondheidsproblemen. Als je zwanger wilt worden, moet je daarom van tevoren stoppen met roken. Hetzelfde geldt voor de consumptie van alcohol. Lees hier meer over alcohol en roken. Als je hierbij hulp nodig hebt, vraag dan jouw arts om advies.

Tip 3: Let op een goede hygiëne in de keuken en het huishouden

Net als tijdens de zwangerschap zelf, is het belangrijk om vooraf te zorgen voor een goede keukenhygiëne als je kinderen wilt. Was groenten en fruit grondig voordat je ze consumeert en zorg er ook voor dat de werkbladen schoon zijn. Regelmatig je handen wassen beschermt ook tegen infecties.

Als je een kat hebt, moet je voorzichtig zijn. Toxoplasmose en andere ziekten kunnen op de loer liggen in kattenuitwerpselen. Naar schatting is ongeveer de helft van alle Belgische vrouwen reeds besmet geweest met toxoplasmose voor ze zwanger werd*. Daarna ben je een leven lang immuun en is er later geen risico meer.). Als een vrouw zwanger is, kan de eerste infectie met de ziekteverwekker toxoplasmose echter leiden tot een miskraam of ernstige schade aan het ongeboren kind. Vraag daarom op dit belangrijke moment wanneer je een kind wilt verwekken, maar ook tijdens zwangerschap en borstvoeding, iemand om de kattenbak voor jou schoon te maken. Als je het zelf moet doen, trek dan handschoenen aan. Dat geldt overigens ook voor tuinieren, waar je in contact kan komen met grond die door kattenuitwerpselen is verontreinigd.

*Bron: https://www.uza.be/behandeling/toxoplasmose 

Tip 4: ga sporten

Sport en regelmatig bewegen in de frisse lucht vullen een gezonde voeding perfect aan. Omdat de verhoogde activiteit je welzijn verhoogt, stress vermindert en je fit houdt. Zelfs kleine veranderingen in jouw gewoonten kunnen een merkbare bijdrage leveren aan een betere conditie. Neem voortaan bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of loop indien mogelijk vaker naar het werk. Probeer ook 30 minuten per dag matig te bewegen, zoals fietsen, zwemmen of een stevige wandeling maken.

Belangrijk: overdrijf niet. Te veel lichaamsbeweging kan jouw hormoonspiegels beïnvloeden en daardoor je vruchtbaarheid beïnvloeden.

Tip 5: vermijd stress

Zorg ook voor een gezonde levensstijl. Neem voldoende tijd voor jezelf en je partner en breng rust in je dagelijkse leven. Voortaan moeten stress en hectiek zoveel mogelijk binnen de perken worden gehouden. Zet jezelf niet onder druk als je kinderwens niet meteen in vervulling gaat. De gedachte "Ik wil zwanger worden" mag in geen geval het hele leven van alledag domineren. Geef je lichaam de tijd en probeer allebei het onderwerp zo ontspannen  mogelijk te benaderen.

Tip 6: De man kan ook zijn steentje bijdragen

Natuurlijk kunnen ook mannen hun steentje bijdragen om een vroege zwangerschap te verzekeren en hun sperma fit te maken. Voeding die rijk is aan magnesium is belangrijk voor de kwaliteit van het sperma in termen van mobiliteit en productie. De hoopvolle vader moet het alcoholgebruik verminderen en vermijden naar de sauna te gaan. Bij mannen kan warmte ervoor zorgen dat het sperma traag wordt.