Meisje of jongen: is het mogelijk om gender te beïnvloeden?

Eerst en vooral wil elke vrouw natuurlijk een gezond kind - dat is altijd het belangrijkste. Daarnaast hopen de aanstaande ouders vaak op een bepaald geslacht, bijvoorbeeld wanneer er een broertje wordt ingepland voor de eerstgeboren dochter.

Er zijn talloze trucs en mythes op internet om de kans op een  jongen of een meisje te vergroten. Een specifieke wetenschap over dit veelbesproken onderwerp is helaas nog niet bekend, maar sommige stellen zweren bij bepaalde technieken om een baby van het gewenste geslacht te verwekken.
Als je de kans op een kleine jongen of een klein meisje wilt vergroten, kan het de moeite waard zijn om de volgende conceptiemythen te controleren op hun waarheid.

De Shettles-methode

Sperma met het vrouwelijk X chromosoom beweegt langzamer en overleeft langer in de baarmoeder van de vrouw. Op basis van deze - wetenschappelijk bewezen - bevinding ontdekte arts Landrum Shettles dat koppels de kans op een meisje kunnen vergroten als ze een paar dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap hebben. Want tegen de tijd dat je ovuleert, is de kans groot dat er meer ‘vrouwelijk sperma’ in de baarmoeder zal zijn. Als hoopvolle ouders liever een jongen verwekken, is geslachtsgemeenschap zo dicht mogelijk bij de ovulatiedatum of natuurlijk op de dag van de eisprong ideaal. De kans is dan bijzonder groot dat de sneller zwemmende Y-chromosomen eerder de eicel bereiken.

De Chinese maantafel voor het kiezen van een geslacht

Ongeveer 700 jaar geleden creëerde een Chinese wetenschapper de Chinese maantafel. Tot op heden moet dit diagram het mogelijk maken om het geslacht van het kind met een nauwkeurigheid van 90 procent te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de mama en het tijdstip van bevruchting of de maand van bevruchting. De tabel maakt het gemakkelijk om te zien in welke maand je meer kans hebt om een jongen of een meisje te verwekken. 

Alkalisch dieet of zuur dieet - een jongen verwekken

Volgens de populaire opvatting is zuur voedsel schadelijk voor het mannelijke sperma. Als je een jongen wilt, moet je bessen, zuivelproducten, maïs en tarwe vermijden en kiezen voor zoute voedingsmiddelen, bananen en veel groenten. Bovendien bleek dat vrouwen die meer calorieën consumeren, meer kans hebben op een jongen.

Een orgasme voor een verhoogde kans op een zoon

Een andere theorie is dat een orgasme een alkalische vloeistof in de baarmoeder creëert die meer uitnodigend is voor mannelijk sperma dan voor vrouwelijk. Bovendien zouden de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de climax het snelle mannelijke sperma dichterbij de eicel moeten duwen.

Betere geslachtskeuze - dankzij de boxershort voor hem

Er wordt aangenomen dat mannelijk sperma gevoeliger is voor warmte dan vrouwelijk sperma. Als je de kans op een jongen wilt vergroten, vraag je man dan om lange tijd boxershorts te dragen om onnodige warmtebronnen te vermijden.

De juiste positie 

Als je een meisje wilt verwekken, raadt Shettles een positie aan met de best mogelijke penetratie, zoals de missionarispositie. Op deze manier komt het sperma onmiddellijk in de zure omgeving van de vagina terecht, wat naar men zegt nogal ongunstig is voor mannelijk sperma. De langzamere vrouwelijke zaadcellen hebben ook een grotere kans om de mannelijke tegenstanders de kortere weg naar de eicel te verslaan.

Hoe mannelijke koffieconsumptie het geslacht beïnvloedt

Van cafeïne wordt gezegd dat het sperma actiever maakt. Als je een zoon wilt, vraag je partner dan gewoon om meer koffie. Zo kan het snelle mannelijke sperma nog sneller de eicel bereiken. Maar pas op: je partner moet een gezond niveau niet overschrijden - anders kan dit snel negatieve effecten hebben zoals rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn, beven en hartkloppingen.