Vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D is een essentieel element wanneer het gaat over de natuurlijke weerstand. Het is bewezen dat vitamine D cruciaal kan zijn in het voorkomen van auto-imuunziektes en het risico op infecties verkleint (1). Maar hoe zorg je er nu voor dat je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt en waar komt het vandaan? En wat doet een tekort met je lichaam?

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon, daarom staat het bekend als de vitamine van het licht. Het wordt voornamelijk gevormd door de werking van UV-zonlicht op de huid. Maar, je dagelijkse portie zonlicht binnenkrijgen is niet altijd mogelijk. Zeker in tijden van minder zonnestraling kan het aangeraden zijn om een ​​vitaminesupplement te nemen dat rijk is aan deze micronutriënt. In de herfst en de winter bijvoorbeeld maak je nauwelijks vitamine D aan, omdat de zon te laag staat: de zon is dan verder weg en minder krachtig. Vitamine D is van belang voor een goede weerstand, maar er lijkt ook een verband tussen vitamine D en depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie erkent dat depressie de belangrijkste oorzaak is van invaliditeit over de hele wereld (2). 

Naast blootstelling aan zonlicht, wat goed is voor twee derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D, is deze vitamine ook terug te vinden in voeding (3). Vitamine D zit van nature enkel in voedingsmiddelen die van dierlijke oorsprong zijn zoals bijvoorbeeld zalm, makreel en eieren (3). 

Maar wat nu als je een tekort hebt aan vitamine D? Zowel bij kinderen als volwassenen kan een vitamine D tekort nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid. Kinderen lopen het risico op skeletafwijkingen, beter gekend als de Engelse ziekte. Bij volwassenen kan dit botontkalking (osteoporose) veroorzaken, wat een verhoogde kans op botbreuken als gevolg kan hebben. Uit onderzoek blijkt dat een suppletie van vitamine D, naast de dagelijkse voeding, deze kans vermindert (3). 

Supradyn Immunity is een voedingssupplement met een unieke formule van 1g vitamine C, 10µg vitamine D en 10mg zink die elk het immuunsysteem ondersteunen. De dosis van 10 µg vitamine D is een ideale aanvulling, het komt namelijk overeen met 200% van de referentie-inname; een vastgelegde wettelijke richtwaarde van de Europese Commissie. 

(1) Pludowski, Pawel, et al. "Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality—a review of recent evidence." Autoimmunity reviews 12.10 (2013): 976-989. https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/scheer/docs/sunbeds_co118c_en.pdf
(2) https://www.who.int/health-topics/depression#tab=tab_1
(3) https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-d/