MINERALEN

Supradyn zet voor jou graag alle belangrijke mineralen op een rijtje...

MACRONUTRIËNTEN

CALCIUM

Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam en is het belangrijkste structurele element voor botten en tanden: 99% van de hoeveelheid van dit mineraal in het lichaam wordt opgeslagen in het skelet en de tekortkomingen ervan kunnen osteoporose veroorzaken of verergeren. Het grijpt ook in het energiemetabolisme in, is essentieel voor bloedstolling en draagt bij tot een normale spierfunctie. Voedselbronnen van calcium zijn voornamelijk zuivelproducten, maar ook broccoli en kolen, vissen, noten, peulvruchten en water (indien mineraal en rijk aan calcium) kunnen ook goede bronnen zijn.

Het in voldoende hoeveelheden innemen is vooral belangrijk tijdens de groei en ontwikkeling wanneer jonge volwassenen het in hun botten ophopen.

MAGNESIUM

Magnesium speelt een structurele rol in het bot, beïnvloedt de geleiding van zenuwimpulsen en spiercontractie. Verder is dit mineraal essentieel voor het functioneren van veel enzymen betrokken bij het energieproces, met name bij de productie van ATP-moleculen is dat de energie die door cellen kan worden gebruikt. De rol van deze voedingsstof bestaat uit het verminderen van vermoeidheid die ons dagelijks welzijn kan bedreigen en zorgt voor het behoud van de elektrolytenbalans. Dit laatste is van fundamenteel belang in geval van overvloedig zweten, bijvoorbeeld voor mensen die regelmatig sporten en fitness beoefenen.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die magnesium bevatten zijn groene bladgroenten, peulvruchten, noten en volle granen. Zelfs vlees, vis en melk bevatten het, maar in beperktere hoeveelheden.

MICRO-ELEMENTEN

JODIUM

Jodium is door ons lichaam vereist voor de synthese van schildklierhormonen en is essentieel voor de normale werking van de schildklier. De schildklier is een belangrijke klier voor het beheersen van het basaal metabolisme, dat van koolhydraten, vetten en eiwitten en voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het draagt ook bij aan de cognitieve functie, het energiemetabolisme en het functioneren van het zenuwstelsel.

Jodiumtekorten kunnen leiden tot vergroting van de schildklier (de zogenaamde struma). Daarom is het erg belangrijk om dit te vermijden door voldoende hoeveelheden te nemen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Het jodiumgehalte in voedingsmiddelen is echter variabel en hangt af van het jodiumgehalte in de grond waaruit het voedsel komt. Het is van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen, vooral in vis en schaaldieren. Het kan ook worden genomen in de vorm van gejodeerd zout.

KOPER

Koper is een essentieel element dat bijdraagt aan de normale pigmentatie van huid en haar (het is betrokken bij de vorming van melanine), speelt een cruciale rol in het energieproductieproces, heeft antioxiderende eigenschappen en ondersteunt het immuunsysteem. Verder draagt het bij tot het transport van ijzer in het lichaam en is het betrokken bij de productie van collageen, elastine en sommige neurotransmitters. Dit mineraal is te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen en is overvloedig aanwezig in vlees, week- en schaaldieren, noten, zonnebloempitten en peulvruchten.

SELENIUM

Selenium heeft antioxiderende eigenschappen en draagt bij aan de normale functie van het immuunsysteem. Samen met zink helpt selenium normaal haar en nagels te behouden.

De rijkste bronnen van selenium zijn vis en vlees. Het is ook aanwezig in gedroogd fruit. Het seleniumgehalte in groenten is variabel en hangt af van het seleniumgehalte in de grond waaruit het voedsel komt.

ZINK

Zink is noodzakelijk voor het functioneren van veel enzymen. Het speelt een sleutelrol in het metabolisme van macronutriënten, in de immuunrespons, in neurologisch functioneren en in de voortplanting. Het is ook belangrijk voor het behoud van een normaal gezichtsvermogen en helpt samen met selenium normaal haar en nagels te behouden.

Zink kan worden genomen uit voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, tarwezemelen, peulvruchten en gedroogd fruit.

IJZER

IJzer is een essentieel mineraal dat behoort tot de groep micro-elementen (of sporenelementen, dat zijn de mineralen die alleen in kleine hoeveelheden nodig zijn). Het neemt deel aan de activiteit van talloze enzymen: het draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine (dat het zuurstof in het lichaam helpt te transporteren), tot de productie van collageen en neurotransmitters tot de normale werking van het immuunsysteem. IJzer is ook betrokken bij het energiemetabolisme en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.

Zorgen voor een voldoende toevoer van dit mineraal is essentieel. De tekortkomingen ervan kunnen in feite worden geassocieerd met een wijdverspreide aandoening: bloedarmoede. Dit kan zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met het immuunsysteem veroorzaken.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn vlees, lever, vis. Zij bevatten dit mineraal in een vorm die beter door het lichaam wordt opgenomen (heemijzer genoemd), terwijl plantaardig voedsel, hoewel ze een goede hoeveelheid ijzer hebben, alleen non-heemijzer bevat wat moeilijker te absorberen is voor het lichaam. De mogelijkheid om ijzer te assimileren hangt namelijk af van de samenstelling van elke maaltijd in het dagelijkse dieet; sommige stoffen (zoals vezels) kunnen het beperken, terwijl andere (zoals vitamine C) en de gelijktijdige consumptie van vlees en vis het kunnen verhogen.

MANGAAN

Mangaan is een mineraal met antioxiderende eigenschappen dat betrokken is bij het energiemetabolisme en draagt bij tot de normale vorming van bindweefsels.

Rijke bronnen van dit mineraal zijn voornamelijk van plantaardige oorsprong: tarwekiemen, zemelen en gedroogd fruit.

MOLYBDEEN

Molybdeen is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan het normale metabolisme van zwavelhoudende aminozuren.

Goede voedingsbronnen van molybdeen bestaan uit peulvruchten, volle granen, groene bladgroenten, melk, slachtafval en hazelnoten.


Ontdek hier hoeveel mineralen Supradyn Energy bevat.
Ontdek hier hoeveel mineralen Supradyn Vital 50+ bevat.

Referentie: www.naredi.be