Borstvoedingshouding
Van de wiegpositie tot liggende borstvoeding tot een rechtopstaande houding - er zijn veel verschillende borstvoedingsposities. Maar welke zijn het beste voor moeder en kind?
Borstvoeding geven in de wiegpositie
Bij borstvoeding in de zogenaamde wiegpositie ligt de nek van de baby in de holte van de elleboog van de moeder en bevindt hij of zij zich dus in een gunstige uitgangspositie. In deze borstvoedingshouding zit de moeder bijvoorbeeld in een leunstoel of zetel. Het kindje nestelt zich met de buik tegen de buik van de moeder en staat met zijn hele lichaam in contact met het lichaam van de moeder. In deze positie kan je je armen steunen op de armleuning of een kussen. Als je echt comfortabel wilt zijn, kun je je voeten op een klein krukje zetten. Ook al wordt wiegpostitie overal waar over borstvoeding gesproken wordt als één van de klassieke borstvoedingshoudingen voorgesteld, toch is het niet noodzakelijk altijd de gunstigste. Als de melkstroom de eerste dagen na de bevalling moeilijk op gang komt, kunnen andere borstvoedingshoudingen efficiënter zijn.
Borstvoeding in de kruisligging
Deze borstvoedingspositie is vergelijkbaar met borstvoeding in de wiegpositie, maar je legt de baby in de arm tegenover de borst, kruiselings en ondersteunt het hoofdje met je hand. Als je baby uit je linkerborst drinkt, houd hem dan in je rechterarm en omgekeerd. Deze borstvoedingspositie is ideaal voor alle baby's die zich niet gemakkelijk aan de borst laten vastklampen in het begin. In deze positie kan je ook je voeten op een krukje zetten en het jezelf echt comfortabel maken.
Borstvoeding geven in de rugbyhouding
Deze borstvoedingshouding wordt ook wel de zijhouding genoemd. Het is met name geschikt als je de baby in de wiegpositie niet kunt voeden vanwege een keizersnede. Zelfs te vroeg geboren baby's kunnen in deze houding goed en ontspannen drinken. Voor deze borstvoedingshouding moet je eerst zelf gemakkelijk zitten en je rug goed ondersteunen. Omring jezelf met stevige kussens. Je baby zal hierop gaan liggen tijdens het geven van borstvoeding. Je hoeft het baby’tje niet zelf vast te houden: leg hem of haar op de kussens zodat de neus recht voor je tepel zit. Ondersteun het hoofd en de nek van je baby. Zodra hij/zij de mond wijd opent om te drinken, kun je hem/haar eenvoudig naar je borst trekken.
Borstvoeding geven terwijl je ligt
Liggen om borstvoeding te geven is een van de meest comfortabele borstvoedingshoudingen, en niet alleen 's nachts. Je ligt gewoon zijwaarts in bed of op de zetel en je baby ligt zijwaarts voor je en drinkt. Als je hoofd en nek goed ondersteund worden, kan je de schouders ontspannen. Of het nu na een episiotomie of een keizersnede is, liggend borstvoeding geven is voor de meeste vrouwen één van de meest comfortabele houdingen. Als je wilt dat je baby uit de andere borst drinkt, draai je dan om en ga op je andere zij liggen.
De voordelen van een voedings- of zwangerschapskussen
Een voedings- of zwangerschapskussen is een echte alleskunner die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Omdat het een langwerpig kussen is gevuld met piepschuimballetjes of ander vulmateriaal, kun je het overal schuiven waar je maar wilt. Tijdens de zwangerschap kan het bijvoorbeeld je rug ondersteunen als positioneringskussen. Tijdens het geven van borstvoeding kan je het voedingskussen gebruiken om je baby comfortabel te positioneren en je schouders te ontspannen. Of je nu borstvoeding geeft in de wiegligging, kruislingse wiegligging, rugbypositie of al liggend: met het borstvoedingskussen kan je je baby comfortabel aanleggen en borstvoeding geven vanuit eenderd welke positie. Je kan ook een nestje voor je baby maken van het borstvoedingskussen en hem of haar op je bed of op de kruipdeken leggen. Het borstvoedingskussen omhelst je baby en biedt een veilige houvast. Als je baby groter wordt, kan hij of zij het verzorgingskussen gebruiken om te knuffelen of om tegen aan te kruipen.
Verander vaker van borstvoedingshouding
Geef niet op als borstvoeding niet meteen werkt! Het vergt een beetje oefening voor zowel jou als je kindje. Verschillende borstvoedingshoudingen kunnen erg nuttig zijn, vooral als je tepels pijnlijk zijn door de melkaanvoer. Je baby zuigt altijd in een andere houding en masseert de borsten met de onderkaak. Dit bevordert het legen van de borst en de productie van melk. In het ziekenhuis of thuis zal de vroedvrouw je met plezier laten zien hoe je je baby correct moet aanleggen. Zo kom je er makkelijker achter welke borstvoedingshouding het beste bij jou en je kind past. Om verstopping van de melk te voorkomen, is het ook raadzaam om de borstvoedingspositie af en toe te veranderen.
Borstvoeding geven is eenvoudig met deze tips
Zet jezelf niet onder druk, vooral niet in de eerste paar dagen. Om borstvoeding echt te laten werken, zijn vooral rust en veiligheid belangrijk. In de eerste dagen en weken leer je zelf welke behoeftes je baby heeft en hoe deze zich uiten. Vooral voor het begin geldt het volgende: bij borstvoeding is het aanbod afhankelijk van de vraag. Hoe vaker je baby van je borst kan drinken, hoe meer melk je zal produceren. Het omgekeerde is ook waar: als je kind minder drinkt, maakt de borst ook minder moedermelk aan. Daarom moet je je kind altijd aanzetten wanneer het wil drinken, vooral in het begin. Als je baby de eerste dagen erg moe is, kun je hem helpen drinken. Masseer de borst terwijl je borstvoeding geeft, zodat de melk soepel stroomt en het voor de baby gemakkelijker wordt om te zuigen.
Zoek gerust hulp
Zeker als het je eerste kindje is, is het heel natuurlijk om onzeker te zijn. Daarom zijn er in veel ziekenhuizen met kraamafdelingen of in kraamklinieken speciale borstvoedingsadviseurs. Ze ondersteunen je direct na de bevalling, helpen bij de eerste keer borstvoeding geven en beantwoorden vele andere vragen. Ook bij borstvoedingsproblemen, van welke aard dan ook, is je nazorgverloskundige een goed aanspreekpunt. Je kan ook aan je verloskundige of kinderarts vragen of er in jouw buurt een speciaal opgeleide borstvoedings- of lactatiekundige dienst is. Je kan dan te allen tijde contact met hen opnemen.
Mama zijn met Supradyn® Prenatal
Tijdens de borstvoedingsperiode is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland