Kinderwens - waarom zijn vitamines zo belangrijk?

Een voldoende aanvoer van vitale vitamines is voor en tijdens de zwangerschap van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en de gezondheid van de aanstaande mama.

Foliumzuur - de groeivitamine

Foliumzuur is een van de B-vitamines en kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Daarom moet het via voedsel worden ingenomen. Foliumzuur zit vooral in groene bladgroenten en salades zoals spinazie, rucola of kool. Maar ook sojabonen, tarwezemelen en volkorenproducten bevatten foliumzuur. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan foliumzuur, wat moeilijk met voedsel alleen te bereiken is. Daarom raden gynaecologen zwangere vrouwen en vrouwen die kinderen willen krijgen aan om dagelijks foliumzuursupplementen te nemen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende foliumzuur in het lichaam van de vrouw wordt opgebouwd, raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om vanaf de kinderwens foliumzuursupplement in te nemen*. 

Foliumzuur - voor een gezonde ontwikkeling van een kind

Een foliumzuurtekort kan leiden tot ongewenste ontwikkelingen bij het ongeboren kind, omdat vitamine B verantwoordelijk is voor celdeling, bloedvorming en veel groeiprocessen in het lichaam. Het grootste risico bij een foliumzuurtekort is een neuraalbuisdefect: de misvormingen in het centrale zenuwstelsel ontstaan in de eerste weken van de zwangerschap en zorgen ervoor dat de neurale buis van het ongeboren kind niet goed sluit. Het resultaat kunnen misvormingen zijn zoals een open rug (spina bifida) of misvormingen van de hersenen.

Dagelijkse inname van foliumzuur

Juist omdat de neurale buis zich al in de eerste weken van de zwangerschap vormt en veel vrouwen op dit moment niet eens weten dat ze zwanger zijn, adviseren gynaecologen hun patiënten die kinderen willen krijgen dagelijks foliumzuur te nemen voordat ze zwanger worden.

Zwangerschap - in vet oplosbare vitamines

Vitamine A, D en E behoren tot de groep van vetoplosbare vitamines: ze kunnen in het lichaam worden opgeslagen. De toevoer van deze vitamines is erg belangrijk voor zwangere vrouwen.

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Een voldoende toevoer van vitamine A is tijdens de zwangerschap van enorm belang, omdat de vetoplosbare vitamine verantwoordelijk is voor veel groeiprocessen. Het lichaam heeft vitamine A nodig, met name voor ogen, huid, botten en slijmvliezen. Vitamine A is ook belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem.

Vitamine D tijdens de zwangerschap

Het lichaam kan alleen vitamine D aanmaken met behulp van zonlicht. Dit is de reden waarom mensen op noordelijke breedtegraden vaak last hebben van een vitamine D-tekort. Dit kan leiden tot zwangerschapscomplicaties en ongewenste ontwikkelingen bij het kind zoals longziekten, tekorten in de botstructuur of diabetes mellitus. Regelmatig buiten en in de zon vertoeven stimuleert de lichaamseigen vitamine D-aanmaak. Een vitamine D-preparaat kan ook worden ingenomen.

Vitamine E tijdens de zwangerschap

De celbescherming vitamine E beschermt lichaamscellen tegen vrije radicalen. Bij een gezond en uitgebalanceerd dieet is er meestal geen risico op vitamine E-tekort of overdosering.

Zwangerschap - in water oplosbare vitamines

Vitamine C en B zijn in wateroplosbare vitamines, wat betekent dat het lichaam ze niet kan opslaan. Als ze niet worden gebruikt, worden ze gewoon weer uitgescheiden. Er is dus geen risico op overdosering.

Vitamine C tijdens de zwangerschap

De bekendste van alle vitamines is vitamine C. Het zit vooral in verse groenten en fruit. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en onderschept schadelijke vrije radicalen. Vitamine C is belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het het immuunsysteem van het ongeboren kind en de mama ondersteunt en zorgt voor een gezonde groei. Het bevordert ook de opname van ijzer in het lichaam van de aanstaande mama. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een groeiachterstand in de botontwikkeling.

Vitamine B12 en B6 tijdens de zwangerschap

Een tekort aan vitamine B12 en vitamine B6 kan leiden tot ernstige deficiëntieverschijnselen zoals bloedarmoede en maag-darmklachten bij het ongeboren kind. In het ergste geval kan een vitamine B12-tekort zelfs de kans op een miskraam vergroten. Vitamine B6 draagt bij aan de opbouw van lichaamseigen eiwitten en bevordert de bloedvorming. Vitamine B12 is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt de celdeling. Naast een gezonde voeding met veel vis en zuivelproducten, moeten zwangere vrouwen ook een preparaat nemen dat mama en kind voorziet van deze essentiële B-vitamines.

Biotine tijdens de zwangerschap

Biotine (vitamine B7 of vitamine H) is verantwoordelijk voor een gezonde huid, haar en nagels in het lichaam. De toevoer van biotine is belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen. Biotine haal je uit je eten met melk, eieren, noten of havermout.

Vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan vitamines, niet alleen vóór en tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de borstvoeding. Speciale micronutriëntencomplexen voorzien je lichaam en kind in voldoende hoeveelheden van alle belangrijke vitamines en mineralen. Zo'n preparaat bevat naast foliumzuur, jodium en ijzer vitamine C, D, E, A, B1, B2, B6, B12, biotine en niacine evenals andere belangrijke mineralen en sporenelementen. Met een voedingssupplement zoals Supradyn Prenatal worden jij en je baby goed verzorgd.

*https://www.health.belgium.be/nl/advies-9515foliumzuur