Babygeluk: zwanger worden zonder stress

De beslissing om kinderen te krijgen is genomen. Nu is het tijd om zwanger te worden, en dit het liefst zonder onnodige stress of druk. Het volgende advies zal je helpen het hoofd koel te houden.

"Aanhoudende stress kan niet alleen onze hersenen veranderen, maar ook de vrouwelijke eisprong voorkomen en zo de conceptie bemoeilijken. Stressvolle situaties zijn daarom uiterst ongunstig voor een succesvolle eicelbevruchting. Vrouwen die kinderen willen, moeten daarom hun stressniveau tot een minimum beperken door gezond te eten, regelmatig te bewegen en te zorgen voor voldoende ontspanning en time-outs - alleen of samen met je partner." 

Zonder stress kan de bevruchting sneller plaatsvinden

Het realiseren van de kinderwens is een spannende tijd voor koppels. Plotseling krijgen de maandelijkse cyclus van de vrouw en geslachtsgemeenschap een hele nieuwe betekenis…

Veel vrouwen kijken gretig en ongeduldig naar hun eigen lichaam, wachtend op de eerste tekenen van zwangerschap. Ze berekenen de vruchtbare dagen en bepalen precies wanneer ze de volgende keer geslachtsgemeenschap met hun partner moeten hebben om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te houden. Ondanks alle inspanningen laat het langverwachte evenement echter vaak lang op zich wachten. Anticipatie en blijde verwachtingen veranderen snel in frustratie en stress. Er ontstaat onzekerheid en de gedachte: "Het gaat niet werken!" blijft in je hoofd rondspoken… 

Deze stressvolle situatie is uitermate ongunstig voor de bevruchting van een eicel. De beste manier om zwanger te worden is zonder druk. Stress daarentegen maakt hormonen in het lichaam vrij die de bevruchting negatief kunnen beïnvloeden. De reden hiervoor ligt in de aard van de dingen: vroeger was het beter om geen kinderen te verwekken in moeilijke, stressvolle tijden. Daarom maakt een hoge stressfactor conceptie moeilijk of onmogelijk, zoals Courtney Denning-Johnson Lynch van de Ohio State University in Columbus aantoont in haar studie. Een hoge concentratie stresshormonen in het bloed verkleint volgens deze richtlijn de kans op een succesvolle conceptie met wel 30 procent. Het is dus belangrijk stress en druk te vermijden om zoveel mogelijk te slagen in gezinsplanning. Hier zijn enkele handige strategieën om dit te doen:

Tijd samen

Geniet van de tijd voor twee

Stress is puur een kwestie van het hoofd. Natuurlijk is het goed voor gezinsplanning om je eigen lichaam beter te leren kennen en je persoonlijke cyclus te berekenen, evenals je vruchtbare dagen en eisprong. De bereidheid om zwanger te worden is immers kort voor en na de ovulatie het hoogst. Toch moeten vrouwen de zaak zo ontspannen mogelijk benaderen. De gemakkelijkste manier om de kinderwens te realiseren is zonder druk, want stress begint in het hoofd. Wie zich te intensief met de wetenschappelijke kant bezighoudt, loopt het risico binnenin te verkrampen. Een constante waakzaamheid over het eigen lichaam en seks volgens een schema in plaats van teder samenzijn is het resultaat. Zonder stress zwanger worden betekent de dingen op hun beloop laten. Probeer niets te forceren en vertrouw op je lichaam. Immers, statistisch gezien wordt zo'n 85 procent van de vrouwen binnen een jaar zwanger.

Spontane seks in plaats van exacte planning

Bedrijf de liefde wanneer en hoe vaak je wilt, en geniet bewust van het moment. Frequente geslachtsgemeenschap bevordert de conceptie, zelfs buiten de vruchtbare dagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Indiana University of Bloomington. Vrouwen die seks hebben, hebben vaak invloed op hun immuunsysteem. Dit maakt het voor het mannelijke sperma gemakkelijker om het immuunsysteem van de vrouw te overwinnen en een eicel te bevruchten - nog een reden om gewoon van het samenzijn te genieten. Zo kun je zwanger worden zonder druk - en vaak heel toevallig.

Neem de tijd

Vaak is het ook een kwestie van tijd wanneer je lichaam klaar is voor conceptie. Vooral bij vrouwen die hormonale anticonceptie hebben gebruikt, kan het enkele maanden duren voordat de hormonale balans na het stoppen met de pil weer afvlakt. Denk in deze tijd vaak aan jezelf en concentreer je op mooie dingen, zoals uitgaan, afspreken met vriendinnen, wandelingen in de natuur, jezelf verwennen met een ontspannend bad of je favoriete snack, tijd samen met je partner….

Als je je gestrest en moe voelt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook geen zin in seks. Nog een reden waarom stress je kansen om zwanger te worden beïnvloedt. Probeer dus af en toe met je partner vrij te nemen. Ga er eens tussenuit! Een paar dagen weg van het dagelijks leven en de drukte werken heerlijk ontspannend en brengen je in een mum van tijd op nieuwe gedachten. Of het nu om een korte trip of om een vakantie gaat: een ontspannen sfeer komt vanzelf. De vrolijke en zorgeloze vakantiesfeer is ideaal om zwanger te worden. Zonder stress, alleen met je partner. Zo is al menig kinderwens in vervulling gegaan.

Ontspanning

Regelmatige ontspanningsoefeningen zijn ook effectief gebleken bij het omgaan met stress. Ze zorgen voor een lager stressniveau en een evenwichtige geest. Yoga heeft bijvoorbeeld een extreem kalmerend effect op de geest. Meditatie is ook een goede manier om stress onder controle te houden. Tien minuten per dag is genoeg.

Leer stress vermijden

Vind de belangrijkste oorzaken van stress in het dagelijks leven en elimineer ze. Als je je bijvoorbeeld overweldigd voelt op je werk, praat er dan met je manager over en probeer samen een oplossing te vinden. Als je probeert zwanger te worden, kan het nuttig zijn om je verplichtingen in het algemeen wat te verminderen. Leer daarom in je privéleven een keer ‘nee’ te zeggen en taken over te dragen aan je partner of andere gezinsleden.

Gezond eten

Gezonde voeding als stevige basis

Goed eten is ook belangrijk om zwanger te worden. Lekker eten met je partner of andere geliefden zonder stress, met voldoende tijd en ontspanning, zorgt voor welzijn en gevoelens van geluk. Daarnaast voorziet een gezonde voeding het lichaam van de nodige mineralen en sporenelementen en brengt het de hormonale balans in evenwicht - een belangrijke basisvereiste voor een gezonde zwangerschap.

Sport

Lichaamsbeweging speelt ook een belangrijke rol om zonder stress zwanger te worden. Met voldoende beweging kun je je lichaam al voor de zwangerschap actief ondersteunen, want sport versterkt de spieren en maakt je fit voor de zwangerschap. Regelmatige lichaamsbeweging breekt ook stresshormonen af en maakt je gelukkig. Geschikte sporten zijn bijvoorbeeld fietsen, lopen, zwemmen, aerobics en dansen. 

Matiging is ook hier belangrijk. Zwanger worden is gemakkelijker zonder druk en wedstrijdsport. Te veel inspanning heeft een negatief effect op de conceptie. Daarnaast loop je het risico de stressspiraal in je hoofd opnieuw te starten door te ambitieus te zijn in de sport.

Een bezoek aan de dokter zorgt voor extra zekerheid

Als je kinderen wilt, is een bezoek aan je huisarts of gynaecoloog ook nuttig. Met hen heb je competente contactpersonen aan je zijde die je vragen gericht kunnen beantwoorden en je angsten en onzekerheden kunnen wegnemen. Een grondig onderzoek zorgt er ook voor dat je lichamelijk fit en in staat bent om een kind te verwekken. Je arts kan ook vitaminesupplementen en mineralen aanbevelen. Naast een gezonde voeding bereiden ze je lichaam optimaal voor op de zwangerschap en zorgen ze ervoor dat het embryo in je buik vanaf het begin optimaal wordt voorzien van voedingsstoffen als foliumzuur en zink. Deze gezondheidscheck zal je rustiger en zelfverzekerder maken - weer een belangrijke stap om zonder stress zwanger te worden.