Gezonde en evenwichtige voeding beïnvloedt je kinderwens

Eerst en vooral bepaalt de lichaamsbouw van vrouwen en mannen een succesvolle bevruchting. Analoog is je dieet ook belangrijk als je kinderen wilt. Hier lees je waar je op moet letten.

Evenwichtige voeding - (geen) kinderspel?

Je dieet is de sleutel tot je gezondheid. Hoe intensiever natuurlijke voedingsmiddelen worden bewerkt voordat ze op tafel belanden, hoe waardelozer ze vaak worden voor het lichaam. Het hectische alledaagse leven verleidt ons vaak om naar ongezonde snacks te grijpen. Deze levensstijl kan verbeterd worden, ook wat betreft de kinderwens.

Voeding bij de kinderwens en tijdens de zwangerschap

Vul je menu aan met: 

 • Vijf porties fruit en groenten per dag. We raden minimaal drie porties groenten (400 g) en twee porties fruit (250 g) aan
 • Gezonde koolhydraten in brood, rijst, aardappelen en pasta. Volkorenproducten zijn ideaal, omdat witte bloem veel minder vezels bevat dan volkorenmeel
 • Dierlijk en plantaardig eiwit. Zet bijvoorbeeld mager vlees (300-600 g per week), eieren en peulvruchten zoals linzen en bonen op het menu
 • Twee porties vis per week. Vette varianten zoals zalm, makreel en haring eet je best één keer per week
 • Zuivelproducten zoals kaas en yoghurt, aangezien ze belangrijk zijn voor het calciumgehalte. Let op de vetwaarde om je calorie-inname niet uit het oog te verliezen.

Zelfs vóór de zwangerschap hebben veel vrouwen - zonder het te weten - duidelijk te weinig foliumzuur, ijzer, zink, selenium en andere voedingsstoffen. Vooral tijdens de zwangerschap heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan mineralen, sporenelementen en vitamines. Foliumzuur, jodium en ijzer zijn bijzonder belangrijk voor moeder en kind. Omdat aan deze behoefte moeilijk via de voeding kan worden voldaan, kan je deze aanvullen met een voedingssupplement – uiteraard in overleg met je gynaecoloog of arts. 

Het BMI - beslissend?

Te veel is net zo schadelijk als te weinig. Ook het lichaamsgewicht van de aanstaande mama kan bepalen of, en hoe snel, de vrouw zwanger wordt. Hierbij variëren de grenzen. Zwangerschap is een echte marathonprestatie en zowel overgewicht als ondergewicht vergen extra krachten van het lichaam die het in feite nodig heeft voor het kind. Het kan dus best zijn dat het uitblijven van een zwangerschap verband houdt met een BMI boven of onder de aanbevolen limieten tussen 19 en 25.

Dieet bij de kinderwens

Combineer fruit dat vitamine C bevat met voedingsmiddelen die helpen bij het opbouwen van de ijzerreserves die je nodig hebt voor een zwangerschap. Ga voor muesli, peulvruchten, groene bladgroenten en af en toe rood vlees. Drink voldoende (ongeveer twee liter) ongezoete dranken zoals mineraalwater. Drink cafeïnehoudende dranken alleen met mate, aangezien het aan zwangere vrouwen wordt aangeraden hun cafeïneconsumptie zoveel mogelijk te beperken (niet meer dan 200 mg cafeïne per dag). Alcohol, tabak en andere drugs zijn absoluut uit den boze tijdens de zwangerschap.

Rol van de partner?

Helaas hebben mannen de neiging hun rol tijdens de zwangerschap te onderschatten. De gezondheid van de aanstaande vader is echter van grootste waarde voor het ongeboren kind. Alle tips en aanbevelingen voor een evenwichtige voeding tijdens de kinderwens, gelden ook voor de toekomstige vader. Ook de consumptie van alcohol, cafeïne en tabak en een ongezond voedingspatroon of overgewicht hebben invloed op de kwaliteit van het sperma. Zo kan de toekomstige vader al voor de conceptie een beslissende bijdrage leveren aan de gezondheid van zijn kind door samen met zijn partner bewust gezond te eten. Bovendien is een voldoende zinkvoorraad bij het proberen om kinderen te krijgen bijzonder succesvol gebleken voor mannen.

Medicijnen en chronische ziekten

Talrijke, vaak vitale, medicijnen kunnen een blijvend effect hebben op de kinderwens. Zelfs met een uitgebalanceerd dieet kan de kinderwens uitblijven vanwege:

 • Antidepressiva
 • Neuroleptica
 • Middelen tegen hoge bloeddruk
 • Anti-reumatische medicijnen
 • Geneesmiddelen die worden gebruikt bij kankertherapie
 • Middelen die geslachtshormonen bevatten
 • Enkele remedies tegen haaruitval

Hierbij is het van belang om met de behandelende artsen naar oplossingen en alternatieven te zoeken. Je mag hier in geen geval ongeoorloofd handelen: praat met de arts die je behandelt en informeer naar alternatieven voor medicatie.

De taboes op de zwarte lijst

Het is eigenlijk duidelijk: wat vergif is voor het lichaam van mama en papa, kan niet gezond zijn voor conceptie en kind. Overmatig alcoholgebruik, sigaretten, slaapgebrek, ongezonde voeding, stress en een zittende levensstijl kunnen dan wel deel uitmaken van onze samenleving, ze zijn zeker niet bevorderlijk voor de kinderwens. Bovendien schaden ze het ongeboren kind. Hoe gezonder de ouders leven, hoe beter het kind zich in de baarmoeder ontwikkelt.

Niemand hoeft te leven als een monnik, integendeel. Echter, als de gewenste zwangerschap uitblijft, moeten ongezonde leefgewoonten worden gecontroleerd en zo nodig worden bijgestuurd. Het plannen van een zwangerschap begint idealiter met het optimaliseren van je leefomstandigheden en voeding. Dit kan een positief effect hebben op de vruchtbaarheid.