Hoe stress de conceptie beïnvloedt

Niets is stressvoller dan te horen krijgen dat je niet moet stressen! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je dagelijkse leven hectisch is en je zwanger probeert te worden. Het punt is dat stress en zorgen inderdaad je kansen op een kind kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om stressoren in je leven zoveel mogelijk te vermijden. We laten je zien hoe je dat doet.

Stress verandert de hersenen

Het is aangetoond dat stress een aantal chemische veranderingen in de hersenen veroorzaakt. Deze hebben op hun beurt een negatief effect op het lichaam, van hoge bloeddruk tot verstoorde spijsvertering - geen goede omstandigheden voor het toekomstige kindje. Evolutionair gezien is het niet meer dan logisch om in stressvolle situaties vruchtbaarheid te voorkomen, zodat je überhaupt niet zwanger kunt worden. Als je daarentegen al zwanger bent, kan stress het verloop van de zwangerschap nadelig beïnvloeden.

Stress kan ovulatie voorkomen

Het wordt steeds duidelijker dat stress een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid. Courtney Denning-Johnson Lynch van de Ohio State University en haar onderzoeksteam ontdekten dat vrouwen met de hoogste concentratie stressmarkers in hun speeksel tot 29 procent minder kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen met de laagste concentratie. Experts geloven dat stress de hypothalamus beïnvloedt. Dit is een klier in de hersenen die de hypofyse aanstuurt, wat op zijn beurt de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de eisprong beïnvloedt. Stress kan dus een directe invloed hebben op je vruchtbaarheid.

Conclusie: maak je minder zorgen

Soms is de grootste oorzaak van stress de angst om niet zwanger te kunnen worden. Dat begint met een vicieuze cirkel: je maakt je zorgen dat je niet zwanger kunt worden - en de stress die je jezelf daarmee oplegt, verlaagt uiteindelijk je vruchtbaarheid. Kijk maar naar de feiten: statistisch gezien wordt 84 procent van de vrouwen die kinderen willen krijgen binnen een jaar zwanger, binnen twee jaar 90 procent. Zelfs als het deze maand misschien niet gebeurt, is de kans groot dat het uiteindelijk zal lukken. Geniet ondertussen van de intieme tijd met je partner en probeer te ontspannen.