
Risicozwangerschap: zwanger met obesitas of depressie
Vrouwen met overgewicht doen er vaak langer over om zwanger te worden. Dit komt door metabolische processen in vetweefsel, waardoor te veel mannelijke hormonen worden gevormd. Het resultaat zijn menstruatiecyclusstoornissen en cysten op de eierstokken (PCOS). Veel patiënten die een kinderwens hebben en overgewicht hebben, krijgen daarom het advies van hun arts om eerst af te vallen. Aanstaande mama’s die aan een depressie lijden, worden ook beschouwd als zwangerschappen met een hoog risico. Depressie en kinderwens sluiten elkaar geenszins uit, maar voorzichtigheid is geboden als de kinderwens voortkomt uit een depressieve episode - een baby wordt soms gezien als een 'remedie' voor de sombere stemming.
Indien de conceptie succesvol was, worden vrouwen met overgewicht geclassificeerd als zwangerschappen met een hoog risico. Je loopt een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk. De kans op vroeggeboorte of miskraam is ook groter dan bij vrouwen met een normaal gewicht, waardoor nauw overleg met de gynaecoloog noodzakelijk is.
Aan de andere kant zijn veel vrouwen die depressieve episodes hebben gehad, bang dat de zwangerschap zorgt voor een terugval. In feite is dit moeilijk te voorspellen: terwijl sommige patiënten bijzonder stabiel zijn tijdens zwangerschap en borstvoeding, komen anderen pas echt in een crisis door de nieuwe verantwoordelijkheid en hormoonschommelingen.
Tegenwoordig adviseren artsen over het algemeen niet meer om onmiddellijk na een positieve zwangerschapstest te stoppen met antidepressiva. Open communicatie tussen de patiënt en het medisch team is daarom belangrijk - ook omdat pasgeborenen na de geboorte ontwenningsverschijnselen kunnen vertonen.