Schildklier en vruchtbaarheid

De schildklier heeft een grote invloed op de hormonale balans en daarmee op de vruchtbaarheid van vrouwen. Een te snelle- of traagwerkende schildklier kan leiden tot menstruatiestoornissen en steriliteit. Ongeveer 10 procent van de kinderloze vrouwen lijdt aan een schildklieraandoening.

  • Zwanger worden ondanks een trage schildklier of hypothyreoïde

De meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier is de ziekte van Hashimoto. Bij deze auto-immuunziekte valt de lichaamseigen afweer het weefsel van de schildklier aan. Tegenwoordig kunnen patiënten met de ziekte van Hashimoto of hypothyreoïdie zwanger worden als hun schildklierhormoon  wordt aangevuld met een geneesmiddel dat Levothyroxine bevat. De opvolging van de behandeling is ook bijzonder belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat anders miskramen of vroeggeboorten en een handicap van de baby (bijv. verminderd IQ) kunnen optreden.

  • Zwanger worden als u een te snelle schildklier heeft

Een schildklier die te snel werkt kan ook een invloed hebben als je zwanger wilt worden. Het komt echter minder vaak voor dan een trage schildklier. Om de verhoogde productiviteit te reguleren, schrijft de arts meestal geneesmiddelen voor om de te snel werkende schildklier af te remmen. Deze geneesmiddelen zijn echter problematisch tijdens de zwangerschap omdat ze in de placenta kunnen terechtkomen en negatieve effecten hebben op het kind. Voor vrouwen die een kinderwens hebben, is het raadzaam om de functie van de schildklier zo mogelijk operatief te laten regelen voordat de zwangerschap intreedt.

Raadpleeg steeds uw arts alvorens geneesmiddelen in te nemen.