Voedingsstoffen die goed zijn voor het immuunsysteem

In onze snel schakelende wereld, waarin we te veel fastfood en kant-en-klaarmaaltijden eten, kan het een heuse uitdaging zijn om voldoende hoeveelheden van groenten en fruit op te nemen die alle essentiële vitamines en mineralen bevatten die we nodig hebben en volledig bijdragen tot de functies van ons lichaam. Wist je dat slechts 5%* van de volwassen Belgen de richtlijn van 300g groenten per dag haalt? Meer nog, ook 91%* van de volwassen Belgen haalt de richtlijn van 110 g fruit per dag niet. Een onvoldoende inname van vitamines en mineralen kan een negatieve impact hebben op het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Dit is waar Supradyn Immunity om de hoek komt kijken. 

Het aloude gezegde “je bent wat je eet” kennen we allemaal: een gezond en gebalanceerd eetpatroon is essentieel om de immuniteit te verbeteren. Voeding is dan ook hét sleutelelement dat gelinkt is aan de immuunrespons van het lichaam (1). Het is de voornaamste bron van vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een goede werking van het immuunsysteem.

Ontdek hier welke voedingsmiddelen je helpen bij het stimuleren van je immuuunsysteem:

 • Groenten en fruit
  Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen die bijdragen tot een sterk immuunsysteem (2). Neem nu bijvoorbeeld vitamine C. Vitamine C staat bekend om zijn rol in het menselijk immuunsysteem. Je kan het terugvinden in citrusvruchten, kiwi's, paprika's, broccoli en spinazie. Andere groenten en fruit, zoals avocado's, bramen, erwten en spinazie, zijn goede bronnen van zink, een mineraal dat de groei, rijping en immuuncelactiviteit bevordert (3).
 • Noten en zaden
  Noten en zaden kunnen niet alleen een lekkere snack zijn, ze zijn ook een gezond voedingsmiddel en spelen een rol wat betreft de natuurlijke weerstand. Amandelen zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine E- en B-vitamines en hebben prebiotische eigenschappen: ze helpen de immuniteitsbevorderende microben verhogen. Walnoten hebben ontstekingsremmende eigenschappen dankzij hun omega-3-vetgehalte en kunnen je immuniteit helpen verbeteren dankzij vitamine B6 (4)(5). Zonnebloem- en pompoenpitten leveren vitamine E, B-vitamines en belangrijke mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink.

 

 • Vlees en zeevruchten 
  Vlees is niet alleen een rijke bron van energie, het voorziet je lichaam ook van ijzer, zink, koper en vitamine B6. Dit zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde immuunfunctie. Er zijn verschillende soorten schelpdieren die ook B-vitamines bevatten. Deze kunnen het lichaam helpen ontstekingen te reguleren en de ontwikkeling van rode en witte bloedcellen te bevorderen (4)(5).
 • Brood en granen 
  Brood en volkoren granen zoals haver, tarwe en bruine rijst zijn goede bronnen van vitamine B. Ze helpen je immuunsysteem te versterken en voorzien je lichaam van vezels, een belangrijke voedingsstof voor het reguleren van de functies van het immuunsysteem. Als je te zwaar bent, kunnen vezels ook helpen je BMI te verlagen. Dit is ook een factor die verband houdt met het verbeteren van de immuniteit (6).
 • Voedingssupplementen met vitamines en mineralen
  Als je niet zeker weet of je dieet je alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem biedt, kan je overwegen om het aan te vullen. Supradyn Immunity 
  is een voedingssupplement voor een complete bescherming en ondersteuning van de weerstand dankzij een unieke formule met 1g vitamine C, 10µg vitamine D en 10mg zink die elk het immuunsysteem ondersteunen.

*Voedselconsumtiepeiling 2014-2015. Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. www.fcs.wiv-isp.be
(1) Song et al, 2019; Patel et al 2012 and Gombart et al 2020.
(2) S. Chambial et al., ‘Vitamin C in disease prevention and cure: an overview’, Indian Journal of Clinical Biochemistry, vol. 28, no. 4, 2013, p. 314-328.
(3) D. Konig et al., ‘Zinc, iron and magnesium status in athletes – influence on the regulation of exercise induced stress and immune function’, Exercise Immunol Review, vol. 4, 1998, p. 2-21.
(4) Maggini S. et al. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018 Oct 17;10(10). pii: E1531. doi: 10.3390/nu10101531.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30336639 
(5) U.S Department of Health and Human Services. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements: B12 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
(6) Haddad EH, Berk LS, Kettering JD, Hubbard RW, Peters WR. Dietary intake and biochemical, hematologic, and immune status of vegans compared with nonvegetarians. AM J CLIN NUTR. 1999;70(3 Suppl):586S-593S.